לפני שנת 1900, הכביסה ביד, תוך שימוש 'בקרש כביסה' היה הדרך היחידה לכבס. לא פלא שנשים לא אהבו את יום הכביסה וכבסו רק מעט בגדים ככל שאפשר. כביסה בגיגיות ובהרתחה בדודים הייתה נהוגה גם בארץ ישראל, עד שנות ה-50 של המאה ה-20. במשפחות רבות הוקדש יום בשבוע לכביסה. היו שזימנו כובסת מקצועית להיות להם לעזר ביום זה, ופעמים רבות בעלת הבית העסוקה הגישה למשפחתה ארוחה קלה בלבד באותו יום. למרבה המזל, כיום יש לנו מכונות כביסה, אבל יש עדיין כמה פריטים שמחייבים אותנו להשתמש בעבודת ידיים.
אביזר חיוני בכל תהליך הכביסה, יחד עם הפרימוס, כחול לכביסה, המעגילה והפיילה
בה מהבגדים שלנו נהרסים כאשר אנו מכבסים אותם במכונת כביסה. כביסה ביד של בגדים עדינים או יקרים היא דרך מצוינת להאריך את חיי הבגד.
ישנם כמה כללים שחשוב לאמץ אותם לגבי כביסה של בגדים. כשאתם קונים בגד, אתם מתייחסים, לסוג הבד ולהוראות הכביסה שלו. הכלל הראשון של כביסת בגדים חדשים, במיוחד בגדים צבעוניים, היא כביסה בנפרד, ביד. בגדים בעלי צבעים עמידים, אך בהירים, אפשר לכבס בתכנית של כביסה עדינה ב -30 מעלות. עם זאת, עדיף לכבס את הבגד בנפרד, רק כדי לראות איך הוא מתנהג מבחינת הורדת צבע ואם והבגד מתקמט בזמן הכביסה.
הפרידו בין סוגי הבגדים - כבסו יחד בגדים כהים וצבעוניים ובנפרד בגדים בהירים ולבנים ופריטים מיוחדים כגון בדים עדינים מאוד או מלוכלכים במיוחד בנפרד.
בדים בצבעים שונים דורשים טמפרטורות כביסה שונות; בגדים בצבע לבן או בהיר דורשים מים חמים, ואילו בגדים צבעוניים או כהים זקוקים למים קרירים.
בכדי לכבס ביד תזדקקו לגיגית או שתוכלו לסתום את הכיור בעזרת פקק. מלאו את הגיגית או הכיור במים אך השאירו מספיק מקום לבגד.
הוסיפו מעט סבון נוזלי לכביסה ביד של סנו מקסימה בד גארד שמפו (מומלץ בריח musk) לגיגית או לכיור. הקפידו לא לשים יותר מדי אבקת כביסה או נוזל כביסה, הכביסה לא תהיה נקייה יותר. נוזל כביסה עובד הכי טוב עבור שטיפת בגדים ביד מכוון שהנוזל מתמוסס מייד במים. כך גם לגבי מכונת הכביסה, כדי להשיג תוצאות טובות יותר בכביסה, יש להעדיף להשתמש בנוזל כביסה במקום באבקת כביסה.
מערבבים את חומר הניקוי עם הידיים כדי לפזר מעט את הבועות. כאשר הקצף מתחיל להיווצר, המים מוכנים לכביסה.
שימו את הבגדים במים וטבלו אותם היטב כך שיירטבו ויהיו מסובנים היטב.
אם יש כתם, מומלץ להשרות את הבגד יותר זמן במים עם הסבון. לא להשתהות (ככל שהכתם נשאר כך יהיה קשה יותר להוציאו) שפשוף קל כדי לא לגרום נזק לסיבי הבד עם סבון מוצק סינטבון (כיום ניתן להשיג גם סינטבון בריח לימון), השרייה קצרה והופ למכונת כביסה או כביסה ביד והכתם נעלם כלא היה.
סינטבון – הסבון כביסה של פעם – תמיד מנצח!
ישנם בגדים לכביסה ביד, שאסור להשרות, לכן מומלץ לבדוק את הוראות הכביסה על הבגד.
ככל שמשרים יותר את הבגד, כך גדל הסיכוי שהבגד ידהה או ישנה את מידותיו. בנוסף, יש בגדים שדבק וקישוטים כמו חרוזים וכפתורים מהודרים יכולים להתפרק במשך השרייה.
98 אחוזים מהלכלוך יוצא בערך בחמש הדקות הראשונות של הכביסה. כדי לכבס בגדים עם מעט לכלוך, שניים עד שלוש דקות הוא כל מה שצריך.
שפשפו את הבגד בעדינות בייחוד במקום שיש כתמים. לרוב בגדים עדינים נלבשים לזמן קצר ולא כל כך מלוכלכים.
רוקנו את הגיגית אן הכיור ושטפו את הסבון והלכלוך מהבגד עד שהמים שזורמים ויוצאים מהבגד נקיים ללא סבון.
הסרה של עודפי מים. קשה לתלות את הבגדים לייבוש כאשר הם רטובים לגמרי, אז נסו להוציא קצת את עודפי המים לפני שתולים אותם. יש לסחוט בעדינות את הבגד מבלי לעוות את הבד. פעולה זו תסיר מים מבלי לפגוע בסיבים ותמנע מתיחת הבגדים. אם אתם מעדיפים שלא להסיר את עודפי המים בדרך זו, אתם יכולים לעטוף את הבגד במגבת נקייה ויבשה.
כעת נותר רק לתלות את הבגד לייבוש. תליית הבגדים על חבל הכביסה היא אומנות בפני עצמה. כלל חשוב אומר, שחייבים לנער את הבגדים לפני התלייה כדי למנוע התקמטות. עדיף להניח את הבד לייבוש במקום מוצל לא בתלייה, אלא על מתלה מתקפל המצוי בבית של רבים מאיתנו, בייבוש אופקי.
רבים משתמשים בנוסף לחבל הכביסה גם במתלה מתקפל המצוי בפנים הבית, הן כמתלה נוסף על זה החיצוני כאשר כמות הכביסה גדולה, והן כגיבוי למתלה החיצוני בימי גשם בחורף והן לייבוש אופקי של כביסה עדינה.
המקור העיקרי לדהייה של צבעים במיוחד מבגדים כהים הוא השמש. כדי למנוע דהייה של בגדים כהים על ידי השמש, יש להפוך את הבגד מבפנים החוצה ולתלות אותו הפוך. בכל מקרה יש לדאוג להוריד את הכביסה בזמן ולא להשאיר אותה מספר ימים בחוץ, במיוחד בימי הקיץ החמים כשהשמש בחוץ חזקה מאד.
98 אחוזים מהלכלוך יוצא בערך בחמש הדקות הראשונות של הכביסה. כדי לרענן בגדים עדינים ממעט לכלוך, שניים עד שלוש דקות הוא כל מה שאתם צריכים.
כביסה נעימה!